E-mail          Link-uri
         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


Masurarea functiei respiratorii

 

Măsurarea funcției respiratorii, în principal a gradului de obstrucție bronșică, este foarte importantă pentru a cunoaște și a trata un astm bronșic. Mulți dintre pacienți suportă bine o obstrucție bronșică medie iar medicul nu poate să-și dea seama, numai cu ajutorul stetoscopului, cît de importantă este aceasta.

 • În spital

Aparatul care măsoară funcția respiratorie se numește spirometru. Datele obținute cu acest aparat ne permit să apreciem severitatea bolii, gravitatea unei crize, răspunsul la tratament, etc.

Nu dorim să aprofundăm acest subiect vast, ci doar să vă informăm că spirometrul măsoară în principal:

 • capacitatea pulmonară ( volumul maxim de aer pe care-l poate primi plămînul);

 • cantitatea de aer pe care o puteți expira forțat într-o secundă;        

                                               ( VEMS = volumul expirator maxim pe secundă); 

!Remarcați că aceste măsurători se pot face doar în timpul unei internări sau la un control periodic, utilizînd o aparatură scumpă și un personal calificat.

 

 • La domiciliu

În anumite situații, destul de numeroase, este foarte utilă măsurarea funcției respiratorii zilnice. Acest lucru se poate realiza acasă cu ajutorul unui dispozitiv simplu numit peak-flow-meter.

Acest aparat permite măsurarea debitului expirator de vîrf (PEF), din timpul unui expir forțat, parametru care reflectă foarte fidel gradul obstrucției bronșice (cu cît bronșia este mai spastică, cu atît PEF-ul va fi mai mic).

 

 • Cînd este utilă măsurarea PEF-ului ?

 

 • în perioada stabilirii diagnosticului, pentru aprecierea severității astmului dvs;

 • pentru controlul astmului  – scăderea PEF-ului anunță agravarea bolii dvs  și  vă dă posibilitatea să interveniți cu medicația adecvată;

 • cînd se introduce un nou medicament, pentru a evalua răspunsul la acest nou  tratament;

 • la pacienții cu forme instabile de boală.

 

 • Care sînt peak-flow-meter-ele disponibile ?

În prezent acest tip de aparat nu este comercializat în România. Participanții la ,,Școala Astmaticului” au primit, prin bunăvoința firmelor, trei  tipuri de aparate:

 • peak-flow-meter-ul Glaxo (cilindric, cu inel);

 • peak-flow-meter-ul cu cursor (mult mai exact);

 • peak-flow-meter electronic AM1, mult mai complex, care poate înregistra, alături de valoarea PEF-ului și simptomele pe care le prezentați (dificultate respiratorie, tuse, wheezing), răspunsul la tratament, pe o perioadă de 30 zile (citirea și analiza datelor făcîndu-se cu ajutorul unui calculator).

 • Cum se utilizează corect  peak-flow-meter-ul cu cursor ?

1.      Stați relaxat, pe un scaun, cu aparatul in mîna dreaptă, în poziție orizontală;

2.      Deplasați cursorul (săgeata) în poziția ,,0”;

3.      Trageți aer adînc în piept (umpleți plămînii la maximum cu aer);

4.      Lipiți bine buzele pe piesa cilindrică a aparatului, fără ca limba să intre în tub;

5.      Suflați aerul cu toată puterea, cît mai repede;

6.      Scoateți aparatul din gură și notați valoarea la care s-a oprit cursorul (săgeata);

7.      Repetați manevra de trei ori; din cele trei valori obținute, notați pe fișă doar valoarea cea mai mare (care reprezintă PEF-ul dvs din acel moment al zilei);

 

Măsurătorile se fac de două ori pe zi: dimineața și seara, de preferat la aceleași ore, pe perioade de timp stabilite de medicul dvs, cu înregistrarea riguroasă a valorilor în graficul care v-a fost pus la dispoziție (vedeți modelul de mai jos).

REȚINEȚI:                                                                              Tabel PEF

Text Box: Medicul dvs vă va informa care este PEF-ul dvs. ideal (valoare de referință) la care veți raporta valorile obținute.

 

 

Text Box: Măsurarea PEF-ului la domiciliu se va face la indicația medicului dvs. curant,  pe perioadele de timp recomandate de acesta.

 

 

Text Box: Veți fi instruit ce măsuri va trebui să luați imediat cînd valoarea PEF-ului măsurat scade sub valoarea ideală.

 


        Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


Clinica de Pneumologie Iasi © 2002-2005 • Toate drepturile rezervate     Webmaster: dr Bolog Sorin


Design: Cristian APOSTU     
USERS OnLine Votati pentru noi!