E-mail          Link-uri
         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


Ce este astmul bronsic ?

           Astmul bronșic este în primul rînd o boală a căilor aeriene, în special a bronșiilor. Cercetările din ultimii 15 ani au demonstrat că astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a bronșiilor (afectează permanent bronșiile) fapt care a schimbat radical modul de tratament a bolii.

            Astmul bronșic apare la persoane cu un anumit teren predispozant, fiind generat de o sensibilitate exagerată a bronșiilor la unul sau mai mulți factori.

            Particularitatea bronșiilor de a reacționa prin constricție (bronhoconstricție) la stimuli care în mod obișnuit nu au nici un efect asupra celorlalți oameni, poartă denumirea de ,,hiperreactivitate bronșică nespecifică”.

            O parte dintre pacienții care fac astm bronșic prezintă un răspuns particular al sistemului imunitar (sistem care are rolul de a ne apăra contra microbilor, etc), răspuns anormal care constă în sensibilizarea organismului față de una sau mai multe substanțe din mediul înconjurător (alergeni); această particularitate este numită ,, atopie”.

 Pe acest fond, contactul (repetat) cu :

ü        un alergen: polen, păr de animale, acarieni, etc;

ü        poluare atmosferică: gaze de eșapament, etc;

ü        substanțe volatile: insecticide, deodorante, etc;

ü        medicamente : aspirina, indometacină, propranololul, etc.

 provoacă, în principal, un spasm generalizat al musculaturii bronșice (bronho-constricție) care produce micșorarea calibrului bronșic (obstrucție bronșică).

   Aerul va trece cu dificultate, respirația va  deveni șuierătoare și va trebui să faceți un efort pentru a respira.

 


         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


Clinica de Pneumologie Iasi © 2002-2005 • Toate drepturile rezervate     Webmaster: dr Bolog Sorin


Design: Cristian APOSTU   
USERS OnLine Votati pentru noi!