E-mail          Link-uri
         Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


INTRADERMOREACTIA LA TUBERCULINA 

Testarea tuberculinică este metoda prin care se poate recunoaște dacă organismul a suferit sau nu infecția tuberculoasă. Această metodă se utilizează în:

 •  diagnosticul tuberculozei în cabinetele de pneumologie, boli interne, medicină generală.

 •  investigații epidemiologice asupra populației (mai ales copii și tineri sub 24 ani).

Metoda utilizată pentru testarea tuberculinică este intradermoreacția după metoda MANTOUX.

Produsul de referință folosit la noi în țară din 1965 este PPD IC65 (tuberculoproteină purificată) produsă de Institutul Cantacuzino, dozată astfel încât 0,1 ml din soluția livrată să fie echivalentă biologic cu o unitate de PPD RT23 (produs de referință internațională).

Tehnica:

Pe fața anterioară a antebrațului stg., după o dezinfecție prealabilă a tegumentului cu alcool, se introduc intradermic 0,1 ml din soluția de PPD IC65 conținând două unități. Injecția se face cu seringi speciale și cu ace pentru injecții intradermice. La locul injectării apare imediat o papulă albicioasă de 5-6 mm diam. cu aspect de „coajă de portocală”. Este recomandat ca o seringă și un ac să fie folosite pentru o singură persoană.

Citirea reacției:

Se face la 72 de ore, luând în considerație numai papula dermică palpabilă și cu denivelare față de tegumentele înconjurătoare, excluzând reacțiile eritematoase simple. Se măsoară în mm, cel mai mare diam. transversal al reacției.

După 4-7 zile reacția dispare, lăsând o ușoară pigmentare și descuamare furfuracee locală.

Introducerea incorectă a produsului subcutan îngreunează interpretarea, în măsurarea reacțiilor, deoarece determină într‑o măsură mai mare apariția edemului inflamator în detrimentul indurației specifice.

Reacția la tuberculină este considerată negativă când la locul injecției nu se produce nici o indurație sau când diam. transversal al acesteia este de max. 9 mm.

Reacția este considerată pozitivă când diam. este de 10 mm sau mai mare.

Citirea Palmer: are drept criteriu senzația de duritate mai mare sau mai mică pe care o dă palparea indurației de la nivelul intradermoreacției. Există patru tipuri care alcătuiesc această clasificare:

 •  tipul I : indurație lemnoasă;

 •  tipul II: „senzație renitentă”

 •  tipul III: senzație de umflătură depresibilă;

 •  tipul IV: lipsa indurației și existența eritemului.

Este recomandat ca citirea să se facă în mm (se vor nota mm chiar dacă aceștia sunt sub 9) și tipul de Palmer, pentru a aduce un plus de informații în interpretarea rezultatelor.

Copiii preșcolari cu reacții de peste 10 mm ca și elevii și adolescenții cu reacții de peste 13 mm se vor controla radiologic pulmonar dacă nu au cicatrice BCG. În cazul prezenței cicatricei vaccinale BCG controlul este indicat în caz de: febră, reacție locală necrotică sau cu diam. mai mare de 15 mm la preșcolari și peste 20 mm la adolescenți și elevi.

Controlul radiologic se efectuează prin: radiografie la copiii 0-5 ani și MRF la elevi și adolescenți. În funcție de examenul radiologic se vor lua măsuri:

 • tratament

 • chimioprofilaxie

Interpretarea reacției:

1. Reacția negativă exprimă următoarele posibilități:

a)   individul nu a fost infectat cu BK și nici nu a fost vaccinat BCG. În acest caz dozele de PPD oricât de mari ar fi, reacția rămâne negativă;

b)  individul a fost infectat sau vaccinat foarte recent și este în perioada anergică (4-8 săptămâni);

c)   individul a fost vaccinat sau infectat cu ceva timp în urmă, după care apare IDR pozitiv, dar, fie spontan sau prin chimioprofilaxie sau chimioterapie s‑a realizat o sterilizare a organismului cu dispariția răspunsului la PPD (reversie tuberculinică);

d)  individul a fost vaccinat sau infectat cu ceva timp în urmă, dar alergia cutanată s‑a atenuat: infratuberculinică;

e)   deși individul este alergic în momentul testării poate prezenta o „eclips㔠a reacției datorită:

 • tratament tuberculostatic și glicocorticoizi;

 • boli anergizante: rujeolă, gripă;

 • stări fiziologice și patologice: sarcină, subnutriție, diabet, tumori maligne;

 • expunere la ultraviolete.

2. Reacția pozitivă exprimă starea de infecție tuberculoasă (naturală sau artificială).

Reacția tuberculinică poate preciza data infectării și stadiul de activitate al bolii: după pătrunderea în organism a microbacteriilor tuberculoase virulente, timp de 4-8 săptămâni reacția tuberculinică rămâne negativă. Cu cât doza infectantă este mai mare cu atât această perioadă este mai scurtă. În momentul când reacția devine pozitivă vorbim de viraj tuberculinic sau conversie tuberculinică.

Surprinderea momentului infectării prin viraj tuberculinic presupune testări tuberculinice repetate pentru a cunoaște exact ultima reacție negativă și prima reacție pozitivă.

Evidența testelor se consemnează în:

 • fișa de dispensarizare a copilului;

 • registrul unic de vaccinări.
 

        Info pacient   /   Servicii medicale   /   Activități didactice   /   Cercetare & studii clinice   /   Publicații   /   Evenimente   /   Staff   /   Contact


Clinica de Pneumologie Iasi © 2002-2005 • Toate drepturile rezervate     Webmaster: dr Bolog Sorin


Design: Cristian APOSTU    
USERS OnLine Votati pentru noi!